Φύση της Χίου

Φύση της Χίου


Εμφανίσεις: 4081

Το νησί της μαστίχας, της άγριας ορχιδέας και τουλίπας είναι προικισμένο με την πιο πολύχρωμη, μυροβόλο άνοιξη της χώρας μας.

Η Χίος είναι ένα πλούσιο νησί από κάθε άποψη. Χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλομορφία τοπίων, μία εύφορη γη και από οικοσυστήματα μέσα στα οποία ζουν πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στα βόρεια υψώνεται το δασωμένο, εντυπωσιακό όρος Πελινναίο με υψόμετρο στα 1297 μέτρα, στα κεντρικά απλώνονται όμορφοι λόφοι με φρύγανα και ο διάσημος Κάμπος της Χίου και στα νότια επικρατεί η μεσογειακή βλάστηση με τα μαστιχόδεντρα και τα φρύγανα. Ο συνολικός αριθμός των φυτών που συναντάμε στο νησί φτάνει τα 1260 είδη.

Στο νησί απαντώνται 4 είδη τουλίπας, οι λαλάδες όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, (Tulipa aegenensis, Τ. undulatifolia, Τ. clousiana, Τ. praecox), ενώ πιστεύεται ότι από την Χίο πήραν οι Ευρωπαίοι τις άγριες τουλίπες και τις μετέτρεψαν σε καλλωπιστικές. Οι κατακόκκινοι ανοιξιάτικοι κάμποι του νησιού είναι ένα μοναδικό θέαμα.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως και προσελκύει δεκάδες λάτρεις τους από όλο τον κόσμο, είναι η μεγάλη ποικιλία ορχιδεών. Από τα 250 είδη της Ευρώπης, στο νησί φυτρώνουν τα 96. Ο ταξιδιώτης μπορεί να τις συναντήσει σχεδόν σε όλη τη Χίο, από τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα λαγκάδια ως τα ψηλά βουνά.

Designed By Michalis Simiakakis