Πριν ταξιδέψετε στη Χίο

Εμφανίσεις: 2560

Πριν ταξιδέψετε

Είναι πολύ εύκολο να έρθετε στην Χίο και να την εξερευνήσετε καθώς το νησί προσφέρει πολλές μεταφορικές συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.  

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά ενώ αγγλικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες ομιλούνται ευρέως κυρίως στα τουριστικά θέρετρα.

Θρησκεία

Στην Ελλάδα κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Κλίμα - καιρός

Το κλίμα της Χίου είναι ήπιο μεσογειακό (υψηλή ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ μικρές εποχιακές μεταβολές της θερμοκρασίας και έλλειψη ακραίων καιρικών φαινομένων). Την άνοιξη οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 16°C έως 24°C. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου από 25°C έως 30°C, με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν ακόμα και τους 38°C. Τα μελτέμια ωστόσο μετριάζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα. Το φθινόπωρο, η πιο ήπια εποχή στη Χίο, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 13°C έως 20°C και ο καιρός είναι κατάλληλος για μπάνιο στη θάλασσα. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου από 10°C έως 13°C.

Ώρα

Ώρα Ελλάδος : GMT +2

Ώρες λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων

1. Δημόσιες Υπηρεσίες: Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 - 14:30

2. Ταχυδρομεία: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30 - 14:00

3. Τράπεζες: Δευτέρα - Πέμπτη 8:00 - 14:30 και Παρασκευή 8:00 - 13:30

4. Ωράριο καταστημάτων : είναι ανοικτά Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00 - 14:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00.

5. Τα φαρμακεία λειτουργούν 08:00 με 14:00 τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά και το απόγευμα 17:30 με 21:00.

Υπάρχουν επίσης εφημερεύοντα φαρμακεία που είναι ανοιχτά όλες τις ώρες και τα σαββατοκύριακα. Θα τα βρείτε από τις λίστες που βρίσκονται στις πόρτες των φαρμακείων.

Εθνικές και τοπικές γιορτές – αργίες

Υπάρχουν δύο τύποι αργιών: εκείνες που εμπίπτουν την ίδια μέρα κάθε χρόνο και οι κινητές εορτές, οι οποίες εμπίπτουν σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο.

1. Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου

2. Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου

3. Καθαρά Δευτέρα: 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα

4. Ημέρα της Ανεξαρτησίας και Γιορτή του Ευαγγελισμού: 25η Μαρτίου

5. Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα)

6. Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαΐου

7. Πεντηκοστή: Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα

8. Κοίμηση της Θεοτόκου: Η 15η Αυγούστου

9. Εθνική Επέτειος 28η Οκτωβρίου

10. Χριστούγεννα: 25η -26η Δεκεμβρίου

Νόμισμα – συνάλλαγμα

Επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ (€). Κυκλοφορούν κέρματα των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 €. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 €. Πριν το ταξίδι σας επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να τους ενημερώσετε για τη χρήση πιστωτικής κάρτας και την ανάληψη χρημάτων. Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές τράπεζες με ΑΤΜ's.

Διαβατήρια & Visa

Πληροφορηθείτε αν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας και διαβατηρίου από τη χώρα προέλευσής σας και προβείτε έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες.

Ηλεκτρικό ρεύμα – Ηλεκτρικές συσκευές

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 230V AC (50Hz). Για να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα οι συσκευές από τη βόρεια Αμερική χρειάζονται μετασχηματιστή και από την Αγγλία ειδικό προσαρμογέα. Βεβαιωθείτε πριν τη χρήση ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λειτουργούν σε αυτή την τάση.

Υπηρεσίες υγείας –ιατρική φροντίδα – ασφάλεια

Η Χίος διαθέτει πολύ καλά δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε σε ισχύ τα απαιτούμενα έγγραφα της υγειονομικής σας περίθαλψης. Οι επισκέπτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιθυμούν να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας / European Health Card ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, που θα εκδόσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός τους φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας. Οι επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδεύσουν.

Νερό βρύσης

Το νερό της βρύσης δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση και συνιστάται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Τηλεπικοινωνίες – περιοχές wifi – business centers για αποστολή φαξ, επιστολών, τηλεγραφημάτων

Η Χίος διαθέτει ευρεία κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής πιστότητας στους χρήστες των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό σας πάροχο προκειμένου να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής (roaming) στο κινητό σας. Αν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κάνετε περισσότερες κλήσεις, ίσως είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια ελληνική κάρτα SIM. Πηγαίνετε με το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό σας σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας όπου θα καταχωριστεί η νέα κάρτα SIM, μαζί με τον αριθμό της συσκευής σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες. (Αδήλωτα τηλέφωνα δεν μπορούν να λάβουν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις). Για να στείλετε γράμμα, καρτ ποστάλ, πακέτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραφεία αυτά προσφέρουν επίσης υπηρεσία αποστολής φαξ όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία. Αν θέλετε να συνδεθείτε στο ίντερνετ, μπορείτε να μεταβείτε σε τοποθεσίες που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία: κοινόχρηστοι χώροι, ίντερνετ καφέ, αεροδρόμιο κ.λπ. Πολλά σημεία στην Χίο, ιδίως στις τουριστικές περιοχές έχουν wifi.

Διεθνής κωδικός κλήσεων – κλήσεις από και προς τη Χίο

Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30. Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια κλήση από το εξωτερικό, θα πρέπει να καλέσετε +30, ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου. Εάν θέλετε να καλέσετε μια άλλη χώρα από τη Χίο, πληκτρολογήστε 00 και στη συνέχεια τον κωδικό χώρας και τον αριθμό τηλεφώνου. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε κλήσεις από τηλεφωνικούς θαλάμους οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκάρτες τις οποίες μπορείτε να τις προμηθευτείτε από καταστήματα ΟΤΕ, περίπτερα, mini markets.

Ταξίδι στη Χίο με το κατοικίδιο σας

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το κατοικίδιό σας, καλό είναι να ελέγξετε τους όρους του καταλύματος που έχετε επιλέξει και της μεταφορικής εταιρείας, αναφορικά με τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με το Ν. 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος, αν μας ζητηθεί. Σε περίπτωση επικίνδυνου ζώου απαιτείται φίμωτρο.

Απαγόρευση καπνίσματος

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους σύμφωνα με το Ν.3868/10. Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα μπορούν να διαθέτουν δωμάτια για καπνιστές.

Αριθμοί κλήσης έκτακτης ανάγκης & χρήσιμα τηλέφωνα

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Γιατροί: 14944

Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

Άμεση επέμβαση Λιμενικού Σώματος: 108

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια, σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεφωνική κλήση απαντάει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες. H κλήση από σταθερό, κινητό τηλέφωνο, τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή είναι χωρίς χρέωση. Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες της χώρας μας. Ο αριθμός λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο. 

Designed By Michalis Simiakakis