Πόλη της Χίου

Η πόλη της Χίου


Εμφανίσεις: 16060

Η πόλη της Χίου είναι χτισμένη στα όρια της αντίστοιχης αρχαίας Πόλης. Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων μαρτυρούν την ύπαρξη μιας σημαντικής Ιωνικής πόλης με μεγάλο λιμάνι, θέατρο και ναούς που συνεχίζει να ζει μέχρι το τέλος της ύστατης αρχαιότητας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και τις μέρες μας η Πόλη της Χίου, πάντοτε ομώνυμη του νησιού, υπήρξε το διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο του νησιού. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία (η Χίος αποτελεί γενέτειρα ενός μεγάλου αριθμού εφοπλιστών), τη γεωργία και το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια η φυσική ομορφιά και η ιστορία του νησιού είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σε αυτή και ο τουρισμός καθώς το νησί το επισκέπτονται τόσο Έλληνες όσο και κάτοικοι άλλων κρατών του εξωτερικού.

Αναφέρουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε:

Πλατεία Βουνακίου

H πλατεία Bουνακίου, οφείλει το όνομά της στο μικρό ύψωμα που υπήρχε εκεί. Στην αρχαιότητα το λιμάνι έφτανε σχεδόν μέχρι εδώ. Kατά τους βυζαντινούς χρόνους και τη Γενουατική περίοδο ονομαζόταν πλατεία Φόρου (Aγοράς) και Eμπορίου. Στην Οθωμανική περίοδο ονομαζόταν Kιλίτς Mεϊντάν (πλατεία ξίφους) γιατί εδώ γυμνάζονταν οι Tούρκοι στρατιώτες . Mεγάλες αλλαγές έχει υποστεί κατά το πέρασμα των χρόνων. Σταθερό παραμένει όμως το κόσμημα της, η μαρμάρινη βρύση (Εγκαίνια 1900) απομίμηση του μνημείου Λυσικράτους που βρίσκεται στην Πλάκα. O Δημοτικός Κήπος έγινε μετά το 1912. Κοντά στην πλατεία αρχίζει η οδός Απλωταριάς.

Δημοτικός κήπος

Στο κέντρο της πόλης της Χίου, κοντά στη κεντρική πλατεία Βουνακίου, δεσπόζει πανέμορφος ο καταπράσινος δημοτικός κήπος. Διασχίζοντας τον κήπο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα του Κανάρη αλλά και τις προτομές άλλων μεγάλων πνευματικών προσωπικοτήτων του νησιού. Μέσα στον κήπο υπάρχουν συντριβάνια και παιχνιδότοπος για τα παιδιά. Το καλοκαίρι ο δημοτικός κήπος στεγάζει το φεστιβάλ Μαστίχας, όπου παραγωγοί και τεχνίτες της Χίου εκθέτουν τα προϊόντα τους και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις με άρωμα Χίου.

Απλωταριά

Ο δρόμος της Απλωταριάς αναφέρεται ήδη από τον 16ο αιώνα και διασχίζει τον πυρήνα της παλιάς πόλης, κρατώντας και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης, με πολλά καταστήματα που συνθέτουν μια αξιόλογη αγορά. Στην Απλωταριά βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια του19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παλιά αρχοντικά κτίρια. Στην απλωταριά θα βρείτε πολλά καφέ και ταβέρνες γεμάτες με κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας.

Το κάστρο της Χίου

Το κάστρο της Χίου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και ένα από τα λίγα κατοικημένα κάστρα στην Ελλάδα. Στην αρχική του μορφή χτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο, με σκοπό να λειτουργήσει ως το διοικητικό κέντρο του νησιού. Μετέπειτα, κατά τη διάρκεια της γενοβέζικης κυριαρχίας, μετασκευάστηκε σε σύγχρονη προς την εποχή μορφή, η οποία αποτελεί πρότυπο αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Το κάστρο της Χίου διαθέτει εννέα πύργους, διαφορετικής αρχιτεκτονικής ανάλογα και με την περίοδο οικοδόμησής τους και περιμετρική τάφρο συμμετρικού πλάτους. Στον κεντρικό δρόμο του Κάστρου υψώνεται το τέμενος Μπαϊρακλή Τζαμί κι ο ναός του Αγίου Γεωργίου (άλλοτε Εσκί Τζαμί). Συνεχίζοντας την πορεία του ο περιηγητής συναντά ένα συγκρότημα οθωμανικών λουτρών του 18ου αιώνα με σφαιρικούς θόλους, στη βόρεια γωνία του οχυρού, που αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα καθώς και τον κυκλικό πύργο του ΖΕΝΟ με την αμυντική του δομή που αποτελεί οικοδομική φάση των Βενετών στα 1694. Επίσης άλλα αξιοθέατα αποτελούν μνήματα Τούρκων στρατηγών και ναύαρχων και το μουσείο Ιουστινιάνη, ένα κτίριο του 15ου αιώνα, που αναστηλώθηκε τελευταία και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών, Βυζαντινών τοιχογραφιών, μεταβυζαντινών εικόνων και ξυλόγλυπτων. Όλα τα αξιοθέατα μπορείτε να τα επισκεφθείτε καθημερινά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαθέτουν υπάλληλο της αρχαιολογίας όπου μπορεί να σας ξεναγήσει χωρίς καμία επιβάρυνση. Την είσοδο προς το λιμάνι της Χίου έλεγχε παλαιότερα το μικρό οχυρό Μπούρτζι που σήμερα δεν σώζεται. Άλλα αξιοθέατα του Κάστρου αποτελούν η Κρύα Βρύση, μια ημιυπόγεια δεξαμενή με βυζαντινές φάσεις κι ο Τουρκικός Πύργος, Κούλες, κτισμένος εξ` ολοκλήρου από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Στην πλατεία του κάστρου λειτουργούν καφέ και ουζερί όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ και το φαγητό σας.

H βρύση του Mελέκ Πασά

H βρύση του Mελέκ Πασά κτίστηκε το 1768 και αποτυπώθηκε σε πλήθος χαρακτικών από τους περιηγητές που επισκέπτονταν τότε το νησί. Aπό τη βρύση του Mελέκ Πασά ο δρόμος χωρίζεται. O δρόμος δεξιά οδηγεί στη Bόρεια Xίο ενώ ευθεία εμπρός οδηγεί στην Kεντρική Xίο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα της προϊστορικής και αρχαϊκής εποχής. Στους χώρους του εκτίθενται κεραμικά, γλυπτά, ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, γυάλινα, χρυσά και χάλκινα αντικείμενα, κοσμήματα και σφραγιδόλιθους. Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ Τζαμί) Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου στεγάζεται στο Οθωμανικό Τζαμί του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Περιλαμβάνει ευρήματα από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια ως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Πρόσφατα ανακαινίσθηκε.

Ναυτικό Μουσείο Χίου

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό (19ου αιώνα). Το μουσείο αυτό καλύπτει ένα σημαντικό χάσμα της ναυτικής ιστορίας του νησιού και δείχνει ότι στη διάρκεια των αιώνων οι Χιώτες απασχολήθηκαν με τη ναυτιλία και με το εμπόριο.

Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής

Στεγάζεται στο κτήριο του ιστορικού Γυμνασίου της Xίου που ιδρύθηκετο 1792. Στην αίθουσα Ιστορίας εκτίθενται λαογραφικά εκθέματα,εκκλησιαστικές εικόνες, παλιά νομίσματα, όπλα και έκθεση φωτογραφιών των πεσόντων της Xίου. Στο τμήμα Φυσικής παλαιά όργανα φυσικής, χημείας μερικά απότα οποία αποτελούνσπάνιο μουσειακό υλικό.

Δημοτική Πινακοθήκη

Στεγάζεται στο κτήριο των παλαιών δημοτικών λουτρών στο κέντρο της πόλης της Xίου, στην οδό Ανδρέα Συγγρού. Η Πινακοθήκη της Χίου αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες λάτρεις των εικαστικών τεχνών.

Βιβλιοθήκη Κοραή

Η Βιβλιοθήκη Κοραή και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη στεγάζονται στον ίδιο χώρο που βρίσκεται στην οδό Κοραή, στο κέντρο της Χίου δίπλα στη Μητρόπολη, στο τέλος της νότιας πλευράς της οδού Απλωταριάς. Η Βιβλιοθήκη του Αδαμάντιου Κοραή είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα με μια συλλογή 250.000 τόμων. Δημιουργήθηκε το 1792, ως τμήμα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Τα πρώτα βιβλία αποτέλεσαν δωρεές του Αδαμαντίου Κοραή, καθώς και πολλών φίλων του, οι οποίοι ήταν κατά βάση Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Σήμερα η Βιβλιοθήκη του Αδαμαντίου Κοράη ως Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και παρέχει δυνατότητα πρόσβασης του κοινού σε πλούσια συλλογή χειρογράφων, συγγραμμάτων, σπάνιων εκδόσεων και τεκμηρίων. Διαθέτει δύο δανειστικά τμήματα - ένα στο κεντρικό κτίριο και ένα στο λιμάνι – και δύο βιβλιοαυτοκίνητα δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να την επισκεφτούν. Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη. Το μουσείο περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή με ενδυμασίες καθώς και πολλά κεντήματα από διάφορα χωριά του νησιού. Τα υφαντά, τα εργαλεία, τα σκεύη, οι χαλκογραφίες, οι πίνακες, τα πορτραίτα των αρχόντων καθώς και διάφορα ξυλόγλυπτα αντικείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την καθημερινή ζωή των Χιωτών στη διάρκεια των αιώνων 17ο και 19ο.

Designed By Michalis Simiakakis