Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη Βορειοδυτική Χίο και απέχει από την πόλη 40 χιλιόμετρα. Η Βολισσός είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία: σύμφωνα με το Θουκυδίδη αποτελεί μια παλιά αιολική πόλη και φημολογείται ως γενέτειρα του Ομήρου.
Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό που χρονολογείται από το μεσαίωνα και λέγεται ότι χτίστηκε από το Βελισάριο, στρατηγό του Ιουστινιανού. Το κάστρο έχει σχήμα τραπεζίου και μέσα σε αυτό υπήρχαν κτίρια, δεξαμενές
Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης της Χίου, ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να ανακαλύψει το γραφικό χωριό της Λαγκάδας. Η Λαγκάδα είναι ένα χωριό, το οποίο κατέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλα και της Κυδιάντα. Τα βράχια, τα ψηλά βουνά καθώς και το άγονο της περιοχής οδήγησαν τους κατοίκους της περιοχής στη θάλασσα, αφού με τη γεωργία ήταν δύσκολο να ασχοληθούν συστηματικά και αυτό γινόταν κυρίως το χειμώνα.
Στη Λαγκάδα σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να
Τα Καρδάμυλα βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων απ΄ την πόλη της Χίου, προς τα βόρεια.
Χωρίζονται σε δύο χωριά. Τα Άνω Καρδάμυλα είναι το παλαιό χωριό και απλώνεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριάς». Το χωριό χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους τα σκυρόστρωτα σοκάκια του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Στα Καρδάμυλα κατοικούν περίπου 2000 άνθρωποι και στα δύο χωριά. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται και από τον
Οι Αμάδες είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου, σε οδική απόσταση 41 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πελληναίο.
Όλη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές και ελαιόδεντρα. Υπάρχουν πολλά ρυάκια και νερόμυλοι στην περιοχή. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια πολύ όμορφη παραλία που γεμίζει τους καλοκαιρινούς μήνες. Η περιοχή είναι γνωστή για τις πολλές πηγές της.
Τα Φυτά είναι ένα μικρό χωριό της βόρειας Χίου (ένα από τα λεγόμενα «Βορειόχωρα»), σε οδική απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 480 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας τα Φυτά το δεύτερο υψηλότερο χωριό της Χίου μετά τη Σπαρτούντα (530 μέτρα). Πραγματικά, αμφότερα τα χωριά αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα λεγόμενα «Χωριά του Πελινναίου», του υψηλότερου δηλαδή βουνού του νησιού.
Τα Φυτά είναι κτισμένα στη δυτική
Το Βίκι είναι ένα ορεινό χωριό της βόρειας Χίου, σε οδική απόσταση 42 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του υψηλότερου βουνού όλης της Χίου, του Πελιναίου.
Στο Βίκι μπορεί κανείς να θαυμάσει την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, το καμπαναριό, το πετρόχτιστο Ηρώο των πεσόντων κατά τους πολέμους του 1912 και 1940, το παμπάλαιο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Από το Βίκι ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την