Ψάρεμα στη Χίο

Ψάρεμα στη Χίο


Εμφανίσεις: 6886

Το ψάρεμα στη Χίο αποτελούσε πάντα μια από τις αγαπημένες συνήθειες των κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα και μια βασική πηγή εισοδήματος.

Οι ψαρόβαρκες των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων στολίζουν τις μαρίνες του νησιού με τα πολύχρωμα σκαριά τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι από τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτός από την εκπληκτική ανατολή του ηλίου θα δείτε και ένα στόλο από βαρκούλες να απλώνεται στα νερά του Αιγαίου.

Στη Χίο υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι διατηρούν και σύλλογο και ψαρεύουν με κάθε δυνατό τρόπο, είτε παράκτια είτε με μικρές βαρκούλες. Κάθε μόλος του νησιού είναι γεμάτος από ψαράδες κάθε ηλικίας, όπου συχνά ο παππούς προσπαθεί να μεταδώσει τη τέχνη του ψαρέματος στον εγγονό. Τα φώτα από τις πολυάριθμες βάρκες που καλαμαρεύουν έξω από το λιμάνι σου δίνουν την εντύπωση πως η πόλη της Χίου εκτείνεται στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τα είδη και οι τρόποι ψαρέματος που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι είναι πολλοί και ανάλογα με την εποχή. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα πιο βασικά και δημοφιλή του νησιού.

Για το παράκτιο ψάρεμα ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι αυτός του surf casting, όπου σε μια βάση τοποθετούμε δύο καλάμια στημένα στη παραλία είτε σε μόλο, όπου στην άκρη της πετονιάς έχουμε το αγκίστρι με το δόλωμα.

Δημοφιλές είναι και το Spinning, ένα νέο είδος ψαρέματος όπου στην άκρη της πετονιάς είναι τοποθετημένο ένα τεχνητό δόλωμα σε σχήμα μικρού ψαριού, το οποίο μετά τη ρίψη του στη θάλασσα το μαζεύουμε προς το μέρος μας. Με αυτό τον τρόπο το πεινασμένο θήραμά μας ορμάει και αγκιστρώνεται στο τεχνητό μας δόλωμα.

Για όσους είναι πιο τυχεροί και έχουν δυνατότητα να ψαρέψουν από βάρκα θα πρέπει να δοκιμάσουν τη καθετή, που είναι ο πιο απλός και διασκεδαστικός τρόπος ψαρέματος.

Με ειδικά τεχνητά δολώματα (χταποδιέρες ή καλαμαριέρες) μπορείτε να ψαρέψετε για χταπόδια αλλά και καλαμάρια ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Θα ήταν άδικο να παραλείψουμε τη συρτή για όσους θέλουν να απολαύσουν το καφέ τους στη βάρκα και όσο αυτή κινείται να σέρνει ένα τεχνητό δόλωμα σε σχήμα ψαριού, ούτως ώστε να προσελκύσει το υποψήφιο θήραμα.

Για όσους βέβαια θέλουν να απολαμβάνουν τα οφέλη του ψαρέματος χωρίς να μπουν στη διαδικασία αυτή, τότε πρέπει να επισκεφθούν ένα από τα ψαροχώρια μας, όπως το Λιθί, Μεστά, Λαγκάδα και Λημνιά όπου εκεί θα γευτούν εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές του ψαρέματος, αλλά και την αγορά επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αλιευτικού εξοπλισμού μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα Fishbite.

Υπεύθυνος καταστήματος: Μάκης Λαβίδας

Στ. Λιβανού 6, Χίος | τηλ.: +30 22710 81955 | κιν.: +30 693 7363136

www.fishbite.gr | facebook

Designed By Michalis Simiakakis